Hundkapplöpning i Sverige

Det har blivit allt större intresse för hundkapplöpning i Sverige och drygt 650 aktiva hundar i landet, samt flera tusen i övriga världen. Då är det den klassiska formen av hundkapplöpningen med vinthundar som gäller först och främst, eftersom det är den hundras som är snabbast. Hundarna springer oftast på en bana som är oval och då det är viktigast att komma i mål först. Loppen kan vara på distanserna kort = 320 meter, medel = 550 meter, långdistans = 780 meter och supersprint = 90-100 meter. Hundarnas hastigheter när de är på elitnivå ligger runt 85 km/h. Hundraserna i övrigt som springer hundkapplöpning är: Italiensk vinthund, Whippet, Afghanhundar, Saluki och Slooughi.

Banor
En hundkapplöpningsbana är oval med ett underlag av sand (oftast) och sedan dras en hare framför hundarna, som ska motivera hundarna att springa fort. Haren är tillverkad av tyg eller plast och sitter på en arm. Armen är fäst i en vagn som åker framför hundarna längs banan. En bana är vanligtvis mellan 280-920 meter lång i Europa. I Sverige finns det 12 hundkapplöpningsbanor (Greyhound racing) från norr till söder. Fyra av dessa är så kallade riksspelbanor och håller i de stora racen som exempelvis SM, de övriga banor är lokalbanor där mindre tävlingar hålls.

Tävlingar
Det hålls ungefär 100 tävlingsdagar per år i Sverige. Det går till och med att spela på dess hundar i tävlingarna hos de olika svenska ombuden som finns runt om i landet och då i tre olika grupper. De är GR 3, GR 6 och GR Special. Då det gäller hitta tre respektive sex vinnare i de två första grupperna. I specialgruppen ska man hitta ettan, tvåan och trean i ett av loppen och då i ordningsföljd som de kommer in i målet. Via olika webbsidor går det att följa olika hundkapplöpningar både i Sverige, men också i övriga världen. Med tanke på att intresset för hundkapplöpning har blivit större, går det att dels följa de olika racen, men också att spela på dem har blivit enklare.