Hundraser inom hundkapplöpning

Alla hundraser är fantastiska på sitt sätt, men eftersom alla hundraser har sina egna egenskaper är det vissa som lämpar sig bättre för olika typer av aktiviteter eller ändamål. När det kommer till hundkapplöpning är det viktigt att hunden kan få upp en väldigt snabb fart, är lätt att lära och är stabil i sitt lynne.

Den vanligaste hundrasen inom hundkapplöpning är naturligtvis greyhound. Rasen är mycket snabb och till en början användes den gärna i samband med hetsjakter. Hundkapplöpning som sport blev introducerad till världen under 1700-talet och då var det tydligt att just denna ras var utmärkt att använda sig av. Denna hundras är mycket snabb och kan komma upp i så mycket som 70 km i timmen. Utöver dess snabbhet är den också mycket lugn, vilket gör den utmärkt som sällskapshund om det är något som man hellre föredrar.

När det kommer till betting på hundkapplöpning är greyhound racing ett givet val. I Sverige spelar man främst för att det är roligt och för nöjes skull, men i länder som t.ex. USA och Australien spelar man på en större och mer professionell nivå. Sammanlagt finns det cirka 12 stycken banor runt om i Sverige där greyhoundhundar tävlar mot varandra. Man satsar sina pengar på den hund som man tror kommer komma först i mål, men om man vill kan man även satsa på vilken hund som kommer tvåa eller trea i loppet.

Det är dock inte enbart greyhoundhundar som tävlar när det kommer till hundkapplöpning, även om just denna ras ligger i framkant. Hundraser som Italiensk vinthund, whippet, sloughi, saluki och afghanhundar kan vara med i tävlingar. Alla dessa hundraser är kända för sin otroliga snabbhet och styrka, men även för sitt lugna och mycket trevliga temperament. Det är ett måste för en hund som ska tävla på detta vis.